Birgitta Berg arbetar som psykolog på Psykosociala enheten. 

Välkommet att förverkliga egna idéer, ett tillåtande klimat och en möjlighet att vara sig själv. Så beskriver psykolog Birgitta Berg sitt arbete på K5.


Birgitta Berg jobbar som psykolog på K5:s Psykosociala center i Närpes, närmare bestämt på vuxensidan. Hon är stationerad i Närpes, men en dag i veckan tar Birgitta emot patienter också i Kristinestad.


Till arbetsuppgifterna hör samtal och utredningar av olika slag. Patienterna kommer till Berg för att prata ut om vardagens olika utmaningar. Det handlar om individuella samtal, men också om par- och familjesamtal. Hon gör också kognitiva utredningar, personlighetsutredningar och utredningar gällande arbetsförmåga.

– Under en vanlig arbetsdag har jag i genomsnitt fyra klientmöten, vilket också går i linje med Psykologförbundets rekommendation. Vanligtvis har jag mest individuella samtal, men nu har även flera parsamtal kommit till. Jag träffar oftast patienter som är i arbetsför ålder, berättar Berg.


En av de punkter Birgitta Berg uppskattar i sitt jobb är möjligheten att få jobba med varierande grupper. Människomöten är det hon brinner för.
– Många gånger då jag åker hem från jobbet slår det mig vilket privilegium det är att få möta alla dessa människor och deras verklighet.

– Arbetet är både utmanande och svårt, stundvis också riktigt sorgligt. Jag känner att jag har ett stort förtroende att få aktivt delta i personers liv och tillsammans hitta lösningar, fortsätter hon.


Birgitta Berg har lång erfarenhet av att jobba inom K5. Hon har varit med sedan K5 år 2012 och har mycket positivt att säga om sin arbetsgivare. Speciellt vill hon lyfta fram arbetsgemenskapen och kollegiet.
– Här behöver man inte vara ensam. Vi funderar och löser problem tillsammans. Vi hjälper varandra. Det är både roligt och givande arbete fastän det inte alltid är så lätt, säger Birgitta Berg.


Hon är stolt över K5:s för nytänkande, öppenhet och bevakning av ny forskning. Som arbetsgivare är K5 tillmötesgående och lyhörd.

– Vår arbetsgivare har också gett oss möjligheten att sköta om vår hälsa och om oss själva under arbetstid. Det erbjuds även arbetshandledning för de som önskar, avslutar Birgitta Berg.